Lehdistötiedote näyttely Höyry-galleriassa

Lehdistötiedote

vapaa julkaistavaksi

Elina Kujansuu

Korpilaidun

öljyväri- ja lyöntimetallimaalauksia pleksille

Höyry-galleria, Korpilahti

3.-25.5.2014

Jo usean vuoden ajan olen teoksissani keskittynyt suomalaisen maaseudun kuvaamiseen elinpaikkana, elinkeinon lähteenä ja elinkeinorakenteiden muutosten myötä myös muuttuvana ympäristönä. 

Teosteni päätähtinä esiintyvät usein lehmät. Nuo sympaattiset eläimet, jotka ovat meille kaikille vain muutaman sukupolven takaa läheisiä, jopa elintärkeitä. Nyt ne ovat enemmänkin osa katoavaa maisemakulttuuria ja teoksissani usein symbolina juuri tälle muutokselle.

Olen maalannut myös maatyökoneita ja maisemankaltaisia maalauksia maalta. Sitä kuinka mutkattomalta näyttää viljelijän suhde työhön, maahan, eläimiin.

En julista enkä esitä idyllimäisiä kuvauksia. Maalaan maalla asuvan ja työskentelevän taiteilijan roolissani tekemiäni havaintoja ympärilläni olevasta arjesta, joka voi olla myös kaunista. Pitkistä päivistä, pimeistä pelloista, metsänrajoista, luopumisesta, muutoksesta ja sinnikkyydestä. Mutta myös havaintoja konstailemattomasta kunnioituksesta siihen maahan ja niihin korpilaitumiin, johon sukupolvien kiertokulussa maan kyntäjät ovat saaneet ikään kuin käyttöoikeuden. Jokainen maalaus perustuu omaan kokemukseeni ollen sen pieni visuaalinen tutkielma.

Maalatessani tavoittelen aina kunkin yksittäisen teoksen maalauksellista visuaalista kauneutta mutta myös jotakin sellaista tasoa, joka on vain aistittavissa näkyvän kuvan takaa.

Maalaan öljyvärein akryylilevyille ja viimeistelen teokseni lyöntimetallipinnoin. Maalausjälkeni on usein vähäväristä, silotellun ja karkeamman maalauksellisen jäljen vuoropuhelua, joskus myös koristeellista. Lyöntimetallipinta sekä rakentaa kuvaa edelleen visuaalisesti, että usein myös syventää teoksen oleellista sisällöllisyyttä.

Yhdysvaltalainen filosofi Donald Davidson on kirjoittanut teoksessaan ”What metaphors mean?”(1978), että metaforat ovat kielen unityötä. Ja kuten kaiken unityön, sen tulkinta heijastaa yhtä paljon sen tulkitsijaa, kuin sen alkuunpanijaa. Niinpä maalausteni katsoja saakin valtuutuksen tulkita teoksieni kehystarinoita oman arvopohjansa kautta, löytää niistä omat tarinansa, jotka monelta meistä löytyvät yllättävänkin läheltä. Maaltahan me olemme tulleet.

Tervetuloa tutustumaan uusimpiin, vuosien 2013-2014 aikana maalattuihin teoksiini Höyry-galleriaan, Korpilahdelle 3.-25.5.8.2014 välisenä aikana. Näyttelyn avajaisia vietetään 2.5. klo 18.

Nautinnollista maalattua matkaa korpilaitumien äärelle.

Lisätietoja maalauksistani ja taiteellisesta toiminnastani: www.elinakujansuu.net

Löydät minut ja taiteeni myös Facebookista: Visual Artists Elina Kujansuu ja Twitteristä: Elina_Kujansuu

Lehdistötiedote pdf muodossa.